Bu kitap çocukların merakını uyandırıp yaratıcı düşünme becerisini destekler, zorluklarla mücadele etme ve problem çözme becerisine katkı sağlar. Yaratıcılık sadece bilim ve sanatla ilgili değildir. Aynı zamanda diğer alanlar içinde yaratıcılık oldukça önemlidir.
Yaratıcı düşünme becerisi sadece üstün potansiyelli çocuklarda olan bir özellik değildir. Zeka düzeyi ne olursa olsun bütün çocuklarda farklılık gösterebilir ve geliştirilmesi mümkündür. Çocuklar zorluklarla mücadele edip karşılaştığı problemlerle baş etmeyi öğrenirken yaratıcı düşünme becerisini kullanır.
Yaratıcı düşünme becerisi ne kadar gelişmiş ise çocuklar problemlere o kadar hızlı bir şekilde çözüm bulmaktadırlar. Bazı çocukların yaratıcılığını geliştirirken daha uzun süre beklemek, hatta biraz zorlamak gerekebilir. Sabır ve azimle yapılan çalışmalar çocukların bu beceriyi kazanmasını sağlayacaktır.
Yaratıcı düşünme becerisinin en çok geliştiği dönem okul öncesi dönemdir. Bu dönemde çocukların yaratıcılığı arttırılabileceği gibi bastırılması da söz konusu olabilir. Yaratıcı düşünme becerisine sahip çocuklar, sorunları çözen ve bilgi üreten birey olma yolunda ilerleyecektir.
Torrence; yaratıcı düşünme becerisi araştırmaları yaratıcılık sürecini, sorunlara, yetersizliklere, bilgi eksikliklerine, eksik parçalara, uyumsuzluklara duyarlı olma veya onları fark etme, mevcut bilgideki yeni ilişkileri bir araya getirme, tahminde bulunma, sorunlarla ilişkili olarak çözüm arayışı içinde olma ve hipotezler oluşturma şeklinde tanımlar.
Yaratıcı düşünme becerisinin 4 temel bileşeni vardır. Bunlar; esneklik, özgünlük, akıcılık ve zenginleştirme (ayrıntılar ekleme) şeklindedir. Bu kitapta yer alan etkinlikler, bu dört temel bileşeni öne çıkaracak şekilde hazırlanmıştır.
Kitabı uygularken şu noktalara dikkat edilmelidir:
- Her sayfada tamamlanmamış çizgiler ya da bir olay anlatan resimler verilmiştir. Çocuktan bu çizgileri tamamlayarak resim yapmaları ya da verilen resimle ilgili hayal gücünü kullanarak resmi tamamlaması istenir.
- Her resim için çocuklara yönergeler verilmiştir. Bu yönergeler çocukların anlayacağı şekilde ifade edilmiştir. Yönergeler anlaşılmadığı takdirde ekstra açıklama yapılabilir. Yapılan açıklamalar çocukları yönlendirici olmamalıdır.
- Çocukların çizdiği her resim için bir hikaye ve bir başlık oluşturması istenir. Yapılan çalışmaya detaylar eklenerek gerek resmin gerekse hikayenin daha farklı ve hiç kimsenin düşünemeyeceği tarza dönüşmesi sağlanabilir.
- Çocukların yazdığı başlıkları ve hikayeleri sayfada uygun bir yere yazabilirsiniz.
- Çocuklar verilen sayfadaki görseli eğer herhangi bir şeye benzetemezlerse, sayfayı istediği gibi tutması konusunda onu yönlendirebilirsiniz.
- Çocuklar herhangi bir sayfa hakkında soru sorduklarında doğrudan fikir vermekten kaçının ve onlara kendi düşüncelerini ortaya çıkaracak sorular yöneltin.
Örneğin:
- Sence bu çizgiyle ne yapabilirsin?
- Sen bu çizgi hakkında ne düşünüyorsun?
- Sen bu çizgiyi neye benzettin?
- Etrafına bir bak gördüklerinden hangisine benziyor olabilir? vb.
- Çocukların vermiş olduğu cevapları onaylayın ve eleştirmeyin.
- Çocukların çizmiş olduğu resimlerin çok düzgün olmasını beklemiyoruz fakat hikayesini oluşturacak detaylara sahip olması yeterli olacaktır.
- Çocukları yönlendirme, onları yüreklendirme şeklinde olmalıdır. Fakat zaman zaman resmi tamamlamaları husunda kimsenin düşünemeyeceği detaylar eklemeleri istenebilir.
Yazar Adı Soyadı
Hüseyin Demir
Yayınevi / Marka
DİKKAT ATÖLYESİ YAYINLARI
2.Yazar / Çizer Adı Soyadı
-